ENS MENGEM LA MONA!!!

La mona de Pasqua és un dolç esponjós que sol menjar-se acompanyat de xocolata, ou dur i llonganissa seca. És una tradició que simbolitza que la Quaresma i les seves abstinències s'han acabat.

Origen
El nom prové de munus, que significa regal en grec. Altres estudiosos afirmen que el seu origen pot provenir del terme àrab munna que significa "provisió de la boca", regal que els moriscs feien als seus senyors. Tanmateix, al diccionari "Gazophylacivum Catalano-Latinum", de Joan Lacavallería, publicat a Barcelona l'any 1696, mona té una definició purament zoològica, però el Diccionari de la llengua castellana, de la Reial Acadèmia, ofereix en la seva edició de l'any 1783 la següent definició: "Catalunya, València i Múrcia. La coca o rosca que es cou al forn amb ous posats en ella amb closca per Pasqua de Flors, que en altres parts de la Península Ibèrica anomenen hornazo. " Segons el Costumari Català de Joan Amades, la mona ja es citada amb aquest nom en el segle XV.

Actualment, les mones presenten una gran diversitat, encara que abans generalment eren rodones. Inicialment, la mona era una massa de coca elaborada amb sucre, i d'altres llaminadures, amb ous durs a sobre, tal com es veu al dibuix de la dreta del segle XIX, però amb el temps els ous es van tornar de xocolata i a la fi van esdevenir la base de la mona. Tradicionalment s'elaborava amb tants ous com anys tenia l'infant, encara que la mona mai no superava els dotze ous, car només es regalava fins que els nens feien la primera comunió (antany s'efectuava els 12 anys).[2] Al País Valencià i Múrcia, en canvi, no va evolucionar i encara manté la forma original d'un brioix (tonya) amb l'ou dur al damunt.





El passat dimarts vam cel.lebrar la Mona amb els i les àvies de la Resi. Rosa, la nostra cuinera ens va preparar el pastís de xocolata amb melmelada de préssec, i la va guarnir amb animalets també de xocolata.
Com podreu observar, a tothom li va agradar molt la Mona.































La Sílvia, neta del Valero va venir a visitar-lo l'altre tarda i li va portar de Calaceite, el seu poble de naixement, cocs d'atmel.les, coca de mel i d'altres pastissets típics d'aquells indrets.

Comentarios

Entradas populares de este blog

Donar Vida al anys

ABRIL

CARNIVAL D'ANIMALS, EMOTICONOS I ALTRES HISTÒRIES